- Úvod
- Dobroty - regionální potraviny
- Bylinková sůl
- Bylinková sůl s medvědím česnekem
Bylinková sůl s medvědím česnekem

- Kompletní specifikace
- Bylinková sůl s medvědím česnekemSkladem79 Kč69 Kč bez DPH
Novinka roku 2016. Bylinková sůl je směs medvědího česneku s kamennou solí. Její výjimečností je technologický postup výroby, díky kterému dojde k maximálnímu prolnutí chutí a vůní čerstvě natrhané a nakrájené byliny do soli a obráceně – prolnutí soli do čerstvé vlhké byliny.
Použití bylinkové soli je naprosto všestranné, při vaření, grilování nebo ve studené kuchyni, resp. všude tam, kde má člověk vůni a chuť česneku rád.
Většina bylinkových solí se vyrábí smícháním nasušených bylin a soli. Výhodou tohoto postupu je, že je možné vyrábět bylinkovou sůl celoročně (z předem vytvořených zásob sušených bylin), nevýhodou je, že prolnutí chutí a vůní bylin do kamenné soli je pouze omezené.
Náš postup je jiný. Při výrobě používáme výhradně čerstvě natrhané byliny Medvědí česnek. Ty speciálním postupem smícháme s kamennou solí. Sušíme velmi pomalu a průběžně promícháváme sůl s bylinami. Tím dosáhneme toho, že sůl do sebe nasaje z vlhkých bylin maximum chutí a vůní, a bylinky do sebe nasají sůl, dojde k maximálnímu prolnutí chutí a vůní bylin do soli a soli do bylin. Pomalé sušení je velmi šetrné k bylinám, zachovává maximum jejich dobrých vlastností.
Díky tomu při solení vlhkých, mastných či mokrých potravin (např. rozkrojená ředkvička, vajíčko, brambory, sádlo s cibulí, maso apod.), bylinky v soli „obživnou“ a zezelenají, jakmile do sebe natáhnou vlhkost z potraviny.
Tento postup lze realizovat pouze pár týdnů v roce, kdy uvedené byliny dozrávají současně (tj. na jaře, kdy mají byliny "největší sílu"), a tím je výrobek ještě více výjemečný.