- Úvod
- Dobroty - regionální potraviny
- Bylinková sůl
- Celerová bilinková sůl 200 g
Celerová bilinková sůl 200 g

- Kompletní specifikace
- Celerová bilinková sůl 200 gNení skladem79 Kč69 Kč bez DPH
Novinka roku 2017. Její výjimečností je technologický postup výroby, díky kterému dojde k maximálnímu prolnutí chutí a vůní čerstvě natrhaných a nakrájených bylin do soli a obráceně – prolnutí soli do čerstvých vlhkých bylin.
Použití bylinkové soli je naprosto všestranné, při vaření, grilování nebo ve studené kuchyni.
Většina bylinkových solí se vyrábí smícháním nasušených bylin a soli. Výhodou tohoto postupu je, že je možné vyrábět bylinkovou sůl celoročně (z předem vytvořených zásob sušených bylin), nevýhodou je, že prolnutí chutí a vůní bylin do kamenné soli je pouze omezené.
Náš postup je jiný. Při výrobě používáme výhradně čerstvě natrhané byliny. Ty speciálním postupem smícháme s kamennou solí. Sušíme velmi pomalu a průběžně promícháváme sůl s bylinami. Tím dosáhneme toho, že sůl do sebe nasaje z vlhkých bylin maximum chutí a vůní, a bylinky do sebe nasají sůl, dojde k maximálnímu prolnutí chutí a vůní bylin do soli a soli do bylin. Pomalé sušení je velmi šetrné k bylinám, zachovává maximum jejich dobrých vlastností.
Díky tomu při solení vlhkých, mastných či mokrých potravin (např. rozkrojená ředkvička, vajíčko, brambory, sádlo s cibulí, maso apod.), bylinky v soli „obživnou“ a zezelenají, jakmile do sebe natáhnou vlhkost z potraviny.
Tento postup lze realizovat pouze pár týdnů v roce, kdy uvedené byliny dozrávají současně (tj. na jaře, kdy mají byliny "největší sílu"), a tím je výrobek ještě více výjemečný.