- Úvod
- Jídla obyčejná a neobyčejná
Ptali jsme se svých známých, co považují za jídlo obyčejné a co za výjimečné. Často za neobyčejná jídla označovali různé cizokrajné a exotické speciality, to jsou jídla přinášející neobyčejný zážitek, a naopak jako obyčejná jídla jmenovali pokrmy místní kuchyně, a mnohdy jídla, která si pamatují ze školní jídelny jako přímo "nechutná", např. žemlovku a koprovou máčku.
Tomuto názoru si troufám oponovat. Má zkušenost je jiná. Když má člověk za ženu vynikající kuchařku plus k dispozici kvalitní, poctivé domácí potraviny, tvrdím, že nejsou jídla obyčejná a neobyčejná, ale buď připravená s láskou a z kvalitních potravin nebo jídla odbytá, ošizená, průmyslová (neosobní, bez jakéhokoliv vztahu). Ta první jídla jsou lahodná, chuťově dokonalá a vyvážená, pochutnat si na nich je gurmánský zážitek, a je jedno jestli je to kachna do zlatova vypečená se dvěma druhy zelí a se dvěma druhy knedlíků, nebo "jenom" výborný chléb s domácími škvarkami. A ta druhá jídla mohou mít jakkoliv atraktivní název, mohou lákat na dalekou exotiku, ale jsou to jídla nedobrá.
A tak i koprová máčka připravená s láskou, s domácím čerstvým koprem, domácím vajíčkem a kvalitními knedlíky - to nemá chybu! Je to nádherný zážitek, je to dobrota, jíst je to radost a potešení.
To se potvrdilo i na Facebooku, kde to na našem profilu Poplužní dvůr během krátké doby označilo "To se mi líbí" 254 lidí. A na profilu Knedlíky Láznička 146 lidí.
PS: Někdy příště o žemlovce :-)