- Úvod
- Jarní síla přírody v bylinkových solích
I v letošním roce připravujeme tři druhy bylinkových solí - s medvědím česnekem, divokou a s pětibylinkovou.
Výjimečností našich solí je technologický postup výroby, díky kterému dojde k maximálnímu prolnutí chutí a vůní čerstvě natrhaných a nakrájených bylin do soli a obráceně – prolnutí soli do čerstvých vlhkých bylin.
Většina bylinkových solí se vyrábí smícháním nasušených bylin a soli. Výhodou tohoto postupu je, že je možné vyrábět bylinkovou sůl celoročně (z předem vytvořených zásob sušených bylin), nevýhodou je, že prolnutí chutí a vůní bylin do kamenné soli je pouze omezené.
Náš postup je jiný. Při výrobě používáme výhradně čerstvě natrhané byliny. Ty speciálním postupem smícháme s kamennou solí. Sušíme velmi pomalu a průběžně promícháváme sůl s bylinami. Tím dosáhneme toho, že sůl do sebe nasaje z vlhkých bylin maximum chutí a vůní, a bylinky do sebe nasají sůl, dojde k maximálnímu prolnutí chutí a vůní bylin do soli a soli do bylin. Pomalé sušení je velmi šetrné k bylinám, zachovává maximum jejich dobrých vlastností.
Díky tomu při solení vlhkých, mastných či mokrých potravin (např. rozkrojená ředkvička, vajíčko, brambory, sádlo s cibulí, maso apod.), bylinky v soli „obživnou“ a zezelenají, jakmile do sebe natáhnou vlhkost z potraviny. A také nám většina zákazníků říká, že sůl více solí než obyčejná sůl, což je opět dáno tím postupem výroby a sušení.
Vybrat si můžete ze třech druhů - 5-ti bylinková (dobromysl + libeček + česnek + cibule zelená + estragon), Divoká (popenec, řebříček, kopřiva) a s Medvědím česnekem.