NOVINKY
Přehled novinek

Nejaktuálnější novinky z Poplužního dvora sledujte na Facebooku www.facebook.com/popluznidvur.cz

 

Přehled článků v novinkách:

     
  Jarní síla přírody v bylinkových solích Zima na statku

Na Poplužním dvoře to žije

Vánoční dárkové kabelky

Nové ocenění - "Výrobek Olomouckého kraje"

Noví obyvatelé

Dárky

Jídla obyčejná a neobyčejná

Velikonoce 2015

Zlaťáci

Vánoce na zámku v Tovačově

Zelí ...

Jablečné želé s agarem

Jako Copperfieldi

Ocenění

Máme 5 nových členů

Byli jsme u nás na hodech

Velikonoční finále

Velikonoční zlatá vejce

Velikonoce

Český čokoládový lev

Byli jsme na Hanáckém bále

Český lev

   

aaa

 

 

 

 

 

aaa

 

Zázrak přírody

V polovině května se nám vylíhla nová kuřátka. Bez našeho zásahu či přispění. Kvočna si sama našla tajné místo na dvoře - u zítky pod paletou cihel. Sama si nasnášela 11 vajíček a zasedla na 3 týdny. Vylíhlo se 11 kuřátek. 

Tak to umí Vlašky - nejpřírodnější a nejdivočejší plemeno z těch, co se chovají kvůli vysoké snášce vajec. Všechno si kvočna zařídila sama. 100% výsledek. Úžasné. Pro nás stále zázrak přírody.

 

 

 

 

Jarní síla přírody v bylinkových solích

I v letošním roce připravujeme tři druhy bylinkových solí - s medvědím česnekem, divokou a s pětibylinkovou.

Výjimečností našich solí je technologický postup výroby, díky kterému dojde k maximálnímu prolnutí chutí a vůní čerstvě natrhaných a nakrájených bylin do soli a obráceně – prolnutí soli do čerstvých vlhkých bylin.

Většina bylinkových solí se vyrábí smícháním nasušených bylin a soli. Výhodou tohoto postupu je, že je možné vyrábět bylinkovou sůl celoročně (z předem vytvořených zásob sušených bylin), nevýhodou je, že prolnutí chutí a vůní bylin do kamenné soli je pouze omezené.

Náš postup je jiný. Při výrobě používáme výhradně čerstvě natrhané byliny. Ty speciálním postupem smícháme s kamennou solí. Sušíme velmi pomalu a průběžně promícháváme sůl s bylinami. Tím  dosáhneme toho, že sůl do sebe nasaje z vlhkých bylin maximum chutí a vůní, a bylinky do sebe nasají sůl, dojde k maximálnímu prolnutí chutí a vůní bylin do soli a soli do bylin. Pomalé sušení je velmi šetrné k bylinám, zachovává maximum jejich dobrých vlastností.

Díky tomu při solení vlhkých, mastných či mokrých potravin (např. rozkrojená ředkvička, vajíčko, brambory, sádlo s cibulí, maso apod.), bylinky v soli „obživnou“ a zezelenají, jakmile do sebe natáhnou vlhkost z potraviny. A také nám většina zákazníků říká, že sůl více solí než obyčejná sůl, což je opět dáno tím postupem výroby a sušení.

Vybrat si můžete ze třech druhů - 5-ti bylinková (dobromysl + libeček + česnek + cibule zelená + estragon), Divoká (popenec, řebříček, kopřiva) a s Medvědím česnekem.

Zpět na Přehled novinek

 

Zima na statku

Zpět na Přehled novinek


Na poplužním dvoře to žije

Jarní a letní období je na Poplužním dvoře plné života.

Už od dubna vyhlížíme, zda se k nám vrátí vlaštovky. A ony se vrací, a stále na stejná místa :-) Tyto fotky od sebe dělí 9 let! (kromě vlaštovek je jiná i ta žárovka ...)

 

 

A také se nám vyrojili včely. Roj jsme chytali poprvé v životě a byl to silný zážitek. Nyní už je roj v novém úlu a sílí a sílí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slepičkám jsme udělali nový výběh do sadu, s verandou a schodečkama.

A líhnou se nám krásná kuřátka, o které se vzorně starají kvočny.

Zpět na Přehled novinek


Vánoční dárkové kabelky

Pro vánoční čas jsme připravili speciální edici kartonových dárkových kabelek.

Na boku kabelky jsou krásné vánoční motivy, milé staré kresby s bezstarostnou vánoční atmosférou. V "pokladech" knihovny Poplužního dvora jsme našli dokonce čtyři různé motivy.

S těmito obrázky je kabelka milý a originální dárek. Dobroty do kabelky si vyberete sami, snadno se přenáší a hlavně udělá velkou radost obdarovanému :-).

Zpět na Přehled novinek


Nové ocenění - "Výrobek Olomouckého kraje"

Získali jsme nové ocenění našich regionálních potravin - Výrobek Olomouckého kraje. Většina oceněných byly malé firmy a mikrovýrobci potravin - výrobci mléčných výrobků, masa a uzenin, pečiva a nápojů, čokolád. Měli jsme možnost si své výrobky vzájemně ochutnat a všichni jsme si moc pochutnali :-) Můžeme doporučit.

Zpět na Přehled novinek

 

Noví obyvatelé

Na Poplužním dvoře to žije! Za poslední týdny máme tisíce nových obyvatel.

Nejdříve jsme doplnili naše hejno slepic o nová plemena - Leghornky a Vlašky. A na to jsme dostali od našeho souseda a kamaráda Pepy osm kuřátek. Kolik z nich budou slepičky a kolik kohoutci je zatím neznámé.

A nejnovější obyvatelé našeho dvora jsou pilné a pracovité včeličky. Za ty vděčíme našemu nezištnému rádci "na rostlinky a zvířátka", profesionálnímu zahradníkovi a chovateli Romanovi. S pěstováním a chovatelstvím nám moc pomáhá a tím zásadně zkracuje naši cestu "pokus - omyl" a navádí nás na cestu "příprava - čin - očekávaný výsledek" :-)


Zpět na Přehled novinek


Dárky

U dárků se očekává i krásné dárkové balení. A takové dárky si můžete vybrat z dobrot Poplužního dvora.

Jednoduchým a přitom hezkým a originálním balením pro nejmenší dobroty (skleničky 212ml) jsou kabelky, vyrobené z kartonu.

Do kabelky se přesně vejdou 3 dobroty a jejich složení si zvolíte Vy. Může to být kabelka čistě "sladká" (džemy, povidla, kompoty, želé, ...), nebo "kyselo - slaná" (okurky, panské a hořčičné řezy, bylinkové soli), nebo jakákoliv kombinace jakou si vyberete.

Další možností jsou dárkové tašky s průhledným okénkem. Sestavu dobrot si opět vyberete podle svých chutí, nejčastěji to jsou Bochořské sváteční okurky 720ml a k tomu jedna až dvě skleničky 370ml, nebo 3 skleničky o objemu 370ml.


A nejatraktivnějším dárkem je Hanácká bonboniéra. Krásná ručně šitá dárková kazeta plněná dobrotami vypěstovanými a vyrobenmými na Hané, vše zpracováno s láskou a péčí, aby lahodilo oku a pohladilo duši. Různé druhy marmelád, povidel, sirupů, kompotů, nakládané okurky... V bonboniéře je sedm "bonbonů" včetně jejich popisu a to v Hanáčtině!

Zpět na Přehled novinek


Jídla obyčejná a neobyčejná

Ptali jsme se svých známých, co považují za jídlo obyčejné a co za výjimečné. Často za neobyčejná jídla označovali různé cizokrajné a exotické speciality, to jsou jídla přinášející neobyčejný zážitek, a naopak jako obyčejná jídla jmenovali pokrmy místní kuchyně, a mnohdy jídla, která si pamatují ze školní jídelny jako přímo "nechutná", např. žemlovku a koprovou máčku.


Tomuto názoru si troufám oponovat. Má zkušenost je jiná. Když má člověk za ženu vynikající kuchařku plus k dispozici kvalitní, poctivé domácí potraviny, tvrdím, že nejsou jídla obyčejná a neobyčejná, ale buď připravená s láskou a z kvalitních potravin nebo jídla odbytá, ošizená, průmyslová (neosobní, bez jakéhokoliv vztahu). Ta první jídla jsou lahodná, chuťově dokonalá a vyvážená, pochutnat si na nich je gurmánský zážitek, a je jedno jestli je to kachna do zlatova vypečená se dvěma druhy zelí a se dvěma druhy knedlíků, nebo "jenom" výborný chléb s domácími škvarkami. A ta druhá jídla mohou mít jakkoliv atraktivní název, mohou lákat na dalekou exotiku, ale jsou to jídla nedobrá.

A tak i koprová máčka připravená s láskou, s domácím čerstvým koprem, domácím vajíčkem a kvalitními knedlíky - to nemá chybu! Je to nádherný zážitek, je to dobrota, jíst je to radost a potešení.

To se potvrdilo i na Facebooku, kde to na našem profilu Poplužní dvůr během krátké doby označilo "To se mi líbí" 254 lidí. A na profilu Knedlíky Láznička 146 lidí.

 

PS: Někdy příště o žemlovce :-)

 

Zpět na Přehled novinek



Velikonoce 2015

 

Zpět na Přehled novinek


Zlaťáci

Od léta loňského roku si užíváme radosti se slepičkami. Ano, radosti a to každodenní. Když máme občas (velmi málo ...) volnou chvilku, tak je pozorujeme a je to lepší program než všechny programy ze satelitu. Absolutní relaxace, legrace, ponaučení.

Jsou kreativní. Hrají s námi různé hry. Najčastěji "na pejska". To když přijedeme na statek, tak ať jsou kdekoliv, všechny se za námi seběhnou. Ale ne vždy. Někdy přijedeme - a nic. Lépe řečeno "ani jedna". Voláme, běháme, nahlížíme do možných skrýší ... a nic. A už si říkáme "tak kuna, dravec, zloděj..." A potom zjistíme, že nás celou tu dobu pozorují z nového úkrytu. Nebo hra na "zanášení", v tom jsou mistři. Tváří se jako že nic, jako profesionální hráči pokru, necukne jim jediný mimický sval, ale klidně snesou vajíčko jinam než do kukaně. A hledej páníčku...

Jsou "ekonomický zázrak". Tak jim říká naše švagrová. A má pravdu. Dojí všechny (u nás jen kvalitní :-) zbytky, přes zimu navíc zrní a kukuřici (tu v obci vabártrujete) a denně snáší nádherná zlatá vejce. Ty naše zatím i v zimě. Ano, není to 10 vajec z 10 slepic jako přes rok, ale 5 až 9 vajec denně i v mrazivých dnech. A jako u všeho "po domácku vypěstovaného" i tady člověk jasně vnímá, že domácí vajíčko je o hodně jiné než to průmyslové. Je jiné chutí, vůní, barvou, konzistencí.

Jsou hrabavé. Velmi, výkon pouhých 10 slepic a jednoho kohouta je obdivuhodný. Ale škody zatím páchat nestíhají, přeci jen plocha několika tisíc metrů čtverečních, kterou mají denně k dispozici, je dostatečná, aby přirozeně regenerovala.

Ale ne všechny slepičky se mají jako ty naše. Na pomyslném opačném konci jsou slepičky chované (trpící) v klecích (dle značení vajec číslo 3) a halách (číslo 2). Ve volném výběhu je číslo 1, ty naše by na vajíčkách musely mít tak číslo "mínus 1" :-)

A tak uvažujeme, že si letos vezmeme i pár vynesených, jako naši sousedi, aby ještě prožili jednu nebo dvě sezóny šťastného života v přírodě.

Zpět na Přehled novinek


Vánoce na zámku v Tovačově - krásné ukončení sezóny

O víkendu 13. a 14. prosince jsme se již po několikáté zúčastnili Vánoc na zámku v Tovačově ... a ve věži. Atmosférou prostředí i předvánočního období a hlavně až rodinnou atmosférou, srdečností, tolerancí a sounáležitostí je to pro nás jeden ze dvou vrcholů podobných akcí v roku.

Jsou akce v krajských městech, s velkým rozpočtem, s nějrůznějšímï atrakcemi, s účastí celebrit a ministrů ..., ale na Tovačov nemají. Lidé, kteří to každoročně připravují a pořádají, dokáží v malém městě, v malém prostoru a za malinké peníze (spíše zadarmo) vytvořit krásnou atmosféru pro všechny. Ač v zimě, návštěvníci ani vystavovatelé nemrznou venku, stánky jsou umístěny v interiéru zámku. Na nádvoří se střídají hudební vystoupení, můžete si dopřát domácí občerstvení a posilnění, užít si prohlídku vánočně vyzdobeného zámku s milými průvodci. A úplně s každým si můžete příjemně popovídat, jako byste se znali od jakživa, všichni si předávají svoje recepty, zkušenosti, dozvíte se spoustu zajímavých lidských příběhů, veselých i smutných, jak už to v životě bývá. Odjíždíte s pohlazenou duší a velmi obohaceni.

Příští ročník vřele doporučujeme.

Zpět na Přehled novinek


Zelí ...

Zelí - dalo by se říci velmi obyčejné věc, v nejrůz- nějších podobách pevná součást jídelničku našich předků po celá staletí. Jenže - tím, jak v posledních desetiletích ubývá lidí, co jsou schopni a ochotni si ho vypěstovat sami a proto ho v naprosté většině kupujeme v supermarketech, tak jsem zapomněli, jak chutná poctivé domácí zelí. A jak dokáže chutnat s láskou a péčí zavařené zelí, si už ani nedovedeme představit!

Když jsme udělali první vzorky a dali je otestovat našim známým (u nás je vše testováno na lidech), tak jsem byli až šokováni ohlasem - výborné, úžasné, to chceme... A tak jsme letos naložili a následně zavařili téměř 200 kg zelí a to ve třech variantách - s křenem, pálivou papričkou a koprem. K tomu ještě trocha cibule, cukr, sůl a ocet, nic víc, žádné konzervanty, stabilizátory a pod.

Na poslední akci letošního roku - Vánoce na zámku v Tovačově, které se zúčastňujeme moc rádi, bylo zelí jedním z našich nejprodávanějších dobrot :-) Přitom postup byl stále stejný, jako přes kopírák: Co to máte? zelí?... hm, no nevím. Tak ochutnejte - ježiš to je dobré, tak to si vezmu.

A tak i "obyčejné" zelí přesně zapadá do toho, co jsme chtěli a stále chceme dělat - ukázat, že zdánlivě obyčejné potraviny pokud jsou vypěstovány a zpracovány s láskou a péčí, bez jakýchkoliv nadstavovadel a výdobytků moderního chemického průmyslu, jsou vlastně vybrané delikatesy, lahůdky, na kterých si člověk pochutná, dokáží zvednout náladu a přinést radost. Věříme, že naše zelí udělá radost i Vám.

Zpět na Přehled novinek


Jablečné želé s agarem

Lahodná, lehoučká, ovocná dobrota. Hladké pohlazení na jazyku i na duši.

Jablečné želé vařili už naše babičky (další možný způsob, jak si uchovat ovoce na zimu), v dnešní době je však málo známé a to je velká škoda.

Má výbornou chuť a netradiční konzistenci. Můžete to sníst jako ovocný dezert, jen tak pro radost. Při ukrajování lžičkou se láme jako břidlice, odlamují se ostře ohraničené kousky s lesknoucím povrchem. Můžete si to dát do chladničky a mít tak studený dezert. Můžete ho nakrájet na kostičky a ozdobit tím svoji vlastní dobrotu.

Tak jako za dob našich babiček, tak i dnes jablečné želé neobsahuje žádná barviva, aromata, konzervanty a jiné výdobytky moderní doby.

Čerstvá, koncentrovaná jablečná šťáva s trochou cukru a zahuštěná agarem, jež má řadu pozitivních účinků pro zdraví. Jemně okořeněno hřebíčkem a skořicí.

Barva a chuť se mění dle odrůdy jablek (podle barvy slupky).

Je tak lahodné, lehké, osvěžující a příjemné, že když ochutnáte, skončíte až když je sklenička prázdná :-) Balení 212ml budete považovat za "jednohubku", proto si ho můžete přát i ve větším balení 370ml.

 

A ještě pár informací ke složení.

Jablečnou šťávu získáváme ze zralých jablek z vlastního sadu, kde nepraktikujeme žádné postřiky.

Agar-agar je přírodní želatina vyráběná z mořské řasy. Je výbornou a mimořádně zdravou alternativou želatiny. Je to vynikající pomocník pro udržení dobrého zdraví.

Agar-agar obsahuje železo, vápník a další stopové prvky, ale v menším množství než ostatní řasy. Je velice lehce stravitelný. Je vhodný při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Čistí zažívací trakt - když prochází zažívacím traktem, sbírá staré usazeniny a čistí vnitřnosti. Vhodný při hubnutí, protože agar má nulovou energetickou hodnotu.

Agar v organismu působí zásadotvorně, proto je vhodný pro kombinaci s ovocem (pomáhá neutralizovat kyselinotvorné ovoce).

Obsah cukru – ve 100g želé je pouze 16 až 18g cukru!

 

Jen pro porovnání, oblíbená pochoutka - želatinoví medvídci – mají o dost "pestřejší" složení a tím také účinky na naše zdraví.

Nejčastěji obsahují - glukózový sirup, cukr, želatina, dextróza, ovocná šťáva z koncentrátu, okyselující látka, ovocné a rostlinné koncentráty, aroma, leštící látky, extrakt z černého bezu, karob, sirup z invertovaného cukru – tož pěkné …

Na rozdíl od mnoha dalších sladkostí gumoví medvídci obsahují bílkoviny, a to díky želatině, ze které se také vyrábí (želatina se dnes vyrábí z kostí, šlach, chrupavek a kůže uhynulých zvířat).

100 gramů gumových medvídků (tedy jeden sáček) mnohdy obsahuje až 46 gramů cukru. Takové množství odpovídá 10,5 kostkám cukru.

Podle složení neobsahují gumoví medvídci téměř žádné minerály ani vitamíny.

Zpět na Přehled novinek


Jako Copperfieldi

Další novinky z Poplužního dvora - zatím co okurky přestávají růst, slepice rostou děsně rychle a děsně rychle běhají - hlavně pro krmení:-)

Jsou tak rychlé, že se nedají zachytit ani do objektivu fotoaparátu ... Posuďte sami.

 

 

Zpět na Přehled novinek


Ocenění

S radostí Vám můžeme oznámit, že dvě naše dobroty, dva výrobky získaly certifikát "Haná regionální produkt". Toto ocenění získaly naše Bochořské sváteční okurky a Hanácká bonboniéra - v příloze.

Odborná porota vysoce hodnotila výjimečnost a kvalitu výrobků, a také jejich silný vtah k našemu regionu Haná (nejúrodnější oblast na Moravě).

 

 

Zpět na Přehled novinek


Máme 5 nových členů

Dlouho jsme se neozvali ... a za tu dobu u nás na statku přibylo 5 nových členů.

Odstartovala nám "okurková sezóna", tak nestíháme včas přidávat novinky.

Z nových spolubydlících máme velkou radost, jsou úžasné :-)


 

Zpět na Přehled novinek

 


Byli jsme u nás na hodech

Počasí bylo sice chladné, ale všechny rozehřál úžasný program a hodové občerstvení.


Aquabely - opravdu vtipné a velmi nápadité vystoupení, vzhledem k počasí i statečné. A hned po nich adrenalin na lovecké stezce v pravěku...


A muže rozehřálo vystoupení bochořských žen, které bylo včetně kostýmů výborně sladěno s hudbou, slavnou písní "Sex bomb" od Toma Jonese.

Samozřejmě nemohla chybět tradiční výstava drobného domácího zvířectva - ušáci, slepičky, holubi, ...


A pověstná třešnička na dortu - hodové občerstvení, místní speciality, voňavé uzené i něco lehčího.


Tak se těšíme zase za rok ...

 

Zpět na Přehled novinek


Velikonoční finále

Letos jsme nemohli najít formu na beránka, tak jsme vytáhli jinou starou formu a upekli kohouta :-)

 

Zpět na Přehled novinek


Velikonoční zlatá vejce

Finále našeho velikonočního cukroví jsou zlatá vejce (ty nám zatím nesnáší slepičky, ty jsme museli napéct).

 

 

Zpět na Přehled novinek


Velikonoce

Jak se na Poplužní dvůr sluší a patří, pečeme na Velikonoce cukroví.

Pečeme hovězí, slepičí, kuřecí i jehněčí. A samozřejmě vajíčka.

 

Zpět na Přehled novinek


Český čokoládový lev

Sladké připomenutí naší slavné historie

Krásný, velký, silný český lev, symbol naší české státnosti, vyrobený z pořádného kusu poctivé čokolády. Přesněji řečeno - je odlitý z více jak 3/4 kg vysoce jakostní bílé a hořké čokolády do historické kovové formy z první republiky.

V tomto provedení je to sladké připomenutí naší slavné historie, a toho není nikdy dost. Tak jako naši předci po vzniku první republiky vyrobili krásnou kovovou formu „na bábovky“ s motivem českého dvouocasého lva, aby tímto milým způsobem dali do rukou tehdejších hospodyněk, maminek, nástroj na posilování národní hrdosti, stejně tak je využití této historické formy aktuální i dnes.


To jsme si vyzkoušeli i my, když jsme formu objevili a upekli v ní možná po více jak 70 letech bábovku. Po této zkušenosti jsme chtěli vymyslet něco trvanlivějšího než je bábovka – a výsledek vidíte, český lev vyrobený ze dvou druhů čokolád.

Bílá čokoláda - Origin 36% natural vanilka, použitá na plastický reliéf lva, je vysoce kvalitní jednoplantážová čokoláda, pěstovaná v kvalitě BIO, z řady Mission Afrika, výrobce DOMORI, Itálie.

Má dokonale vyváženou sametovou chuť a příjemné aroma díky prvotřídnímu, extra jemnému kakaovému máslu. Je zpracovaná tradičním způsobem, aby vznikl chuťový požitek i opravdové pohlazení pro mysl. Její lahodná chuť je dosažena kvalitními surovinami, jako je pravá přírodní vanilka.

Obsahuje cukr, kakaové máslo 36%, sušené plnotučné mléko, sojový lecitin (přidává se do všech

i těch nejkvalitnějších čokolád), a přírodní vanilku. Výrobek neobsahuje geneticky modifikované organismy.

Hořká čokoláda Sublime 72%, která tvoří hlavní část lva, je od výrobce kvalitních čokolád Dultistar, Itálie.
Vysoce jakostní, extra tmavá, lahodná čokoláda s vysokým obsahem kakaové hmoty 72% (nejvíce oceňované hořké čokolády mají obsah kakaa od 60 do 75%, u čokolád s vyšším procentem už často hořkost převládá nad zajímavými chuťovými tóny čokolády), s podílem kakaového másla 38-40 %, přírodní vanilkou a emulgátorem sojový lecitin. Výrobek neobsahuje geneticky modifikované organismy, ani žádné náhražky jako cukrářský tuk, vanilin, výplně typu lískooříšková pasta, aromata a dochucovadla.


Jedinou nevýhodou je, že když ochutnáte kouzlo chuti opravdu kvalitní čokolády, zjistíte, že už není cesty zpět :-)

PS: A jestli nevíte, proč má český lev dva ocasy, tak to se dozvíte po otevření krabice, ve které je dárkově balena tato výjimečná delikatesa, nebo ve starším článku "Český lev".

 

Zpět na Přehled novinek


Byli jsme na Hanáckém bále

Byli jsme na Hanáckém bále v Tovačově. Krásný zážitek, bohatý program, výborné jídlo, všichni se skvěle bavili, bylo se na co dívat :-) Naprosto úžasná atmosféra, příjemná, upřímná, domácí - ano, na Hanáckém bále jsme se cítili jako doma.

Všechny hosty vítali praví Hanáci v nádherných krojích a to nejen úsměvem, ale i domácími dobrotami, koláčky a domácí slivovicou.

Taneční parket byl plný od "prvního kola", od první písničky. Jak velký rozdíl vůči některým "reprezentačním" plesům a akcím "nejvyšší společenské úrovně", které jsme zažili ve velkých městech - škrobená atmosféra, do deseti hodin nikdo netancoval, tombola vyhlašovaná po půlnoci v poloprázdném sálu ...

I tady byla tombola a jak se na Hanou sluší a patří - byla opravdu bohatá. Jsme rádi, že jsme i my mohli přispět do tomboly  stylovým dárkem - naší Hanáckou bonboniérou z Poplužního dvora.

 

Zpět na Přehled novinek


Český lev

áme rádi naše jídla, naše piva, naše vína, naše písničky, naše tradice, naši lidovou moudrost, náš venkov, naši vlast. Proto jsme měli obrovskou radost, když jsme objevili starou pečící formu z první republiky s reliéfem lva a to ne ledajakého lva, ale našeho, českého, s korunkou a hlavně dvouocasého.

Takový objev jsme museli hned vyzkoušet. Nejtěžší byla volba vhodného těsta, které by dokázalo co nejlépe kopírovat reliéf lva, a způsob „vymazání“ formy, aby chtělo těsto po pečení pěkně ven z formy.

Už první pokus dopadl hodně dobře, od třetího jsou výsledky nádherné (je to těsto, do kterého přidáváme naše hrušková povidla) a výsledek vidíte na obrázku.

Nakonec nejtěžší ze všeho je najít odvahu a sílu našeho lva, našeho národního hrdinu, který se stal symbolem české státnosti, „zaříznout“. Mysleli jsme si, že jenom my jsme takoví blázni, protože silně vnímáme naše české a moravské tradice, připomínáme si naše významné historické události, a vrazit nůž do našeho lva nám přijde takové „divné“, ale nejsme.

Lva pečeme pouze a výhradně k nějaké události, ať už dějinné nebo rodinné. Takže při rozkrajování máme vždy hosty. A tak jsme tuto čest nabídli našim přátelům. A k našemu údivu – měli s tím všichni stejný problém jako my - „panebože já ne“, nebo „tak to nemohu“ nebo „ať to raději udělá někdo jiný“.

Nakonec si vždy zdůvodníme, že „můžem“ a musíme říci, že jak úžasně vypadá, tak i chutná.

PS1: Naši předci, kteří navrhovali formu, byli geniální. Dokázali doplnit českého lva o náš další národní prvek – pivo. Ale přitom nenápadně. Když se podíváte na ozdoby na okraji formy a na uzávěr našeho národního nápoje …

PS2: A víte, proč má náš lev dva ocasy? Vysvětlení je dokonce více, ale nejhezčí nabízí pověst o českém knížeti Bruncvíkovi. Bruncvík putoval světem pro vybojování větší slávy. V africké poušti vytáhl lvovi trn z paty (z čehož se stalo národní přísloví), a ten se pak k němu z vděčnosti připojil a pomáhal mu např. v boji s drakem Baziliškem, přestože sám byl raněn. Jak se praví v pověsti: „…lev mu také vydatně pomáhal. Švihal ocasem do oblud, drtil je tlapami, trhal je zuby, rozškubával je na kusy, a tak všecka ta pištící, syčící havěť zničena jeho silou a Bruncvíkovým mečem…“ Právě drak Bazilišek lvovi roztrhl ocas ve dví. Lev doprovázel Bruncvíka až do Evropy a za svou věrnost a statečnost se dostal do českého erbu.

 

Zpět na Přehled novinek